torsdag 14 april 2011

Please Rob Me!

Förra året satte Barry Borsboom, Boy van Amstel och Frank Groeneveld upp webbsidan Please Rob Me, pleaserobme.com, där de visade ett twitterflöde, sorterat per plats eller twitternamn, av människor som checkat in på platsdelningsservicen Foursquare på en plats som inte för dem var 'hemma'. Varje inlägg på sidan inleddes så här "@Chicagogirl just left home and checked in less than a minute ago:" och så FourSquarelänken dit de hade checkat in. Helt möjligt alltså att följa upp och ta sig friheten att göra inbrott när man vet exakt var den boende befinner sig.

Sajten fick mycket uppmärksamhet och refererades i internetmagasin såsom mashable och cnet. Men var det inte just att bli funnen i verkliga livet av någon man inte känner som var den största rädslan med kompromissad internetintegritet, som Strater & Lipford fann i sin studie?

Idag är flödet stängt på pleaserobme.com och initiativtagarna skriver att de är hemma och funderar på vad de ska göra med sidan framöver. Folk fortsätter dock att dela med sig av var de befinner sig och det lär inte minska. Sedan pleaserobme.com skapades har även Facebook lanserat sin platsservice Facebook Places och fler lär följa.

Strater & Lipford skriver att få sociala nätverk tydligt informerar om konsekvenserna av olika inställningar i profilen. Det var bland annat det skaparna av pleaserobme.com ville poängtera.
Simpson menar att användarna av sociala nätverk måste få möjlighet att ytterligare finjustera sina inställningar. Men om jag verkligen vill vara på den säkra sidan och begränsa min information för att skydda mig mot att bli fysiskt uppsökt eller att mitt hus blir rånat - då försvinner också själva nöjet och poängen med platsverktyg.

Se även artiklar på Mashable, The Next Web och Cnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar